De historie van muntdrop

muntdrop

Het is misschien wel de oudste en bekendste dropsoort van Nederland: muntdrop. De dropjes, plat en rond, hebben een opdruk zoals oude centen en lijken daardoor net munten. Met dit zwarte geld kun je helaas niet betalen, al kun je er misschien wel menig dropliefhebber mee omkopen. De harde, zoete dropmunten bestaan al heel lang en zijn onlosmakelijk verbonden met onze cultuur. Hoewel niet iedereen er van houdt, kent iedereen ze vast wel. We vertellen je graag wat meer over deze typisch Nederlandse dropjes.

Direct Bestellen

Muntdrop is een echte klassieker

Muntdrop is al heel lang bekend bij dropliefhebbers in ons land. Het werd als één van de eerste dropsoorten gemaakt en is tegenwoordig nog steeds heel erg populair. Er zijn inmiddels verschillende soorten en merken verkrijgbaar. Er zijn natuurlijk subtiele smaakverschillen en ook de kwaliteit is niet altijd hetzelfde. Over het algemeen lijken alle soorten muntdrop wel op elkaar: hard, zoet en in de vorm van karakteristieke munten. Dit dropje mag terecht een klassieker genoemd worden, want het valt nog steeds in de smaak bij de Nederlanders. Als je eenmaal begint, blijf je er van eten. Even sabbelen en dan flink kauwen, verslavend lekker!

Drop in Nederland

Nederland is een echt dropland, we maken én eten de meeste drop van de hele wereld. Toch is drop niet in Nederland uitgevonden. Drop wordt gemaakt van onder andere zoethoutwortel. De zoethoutwortel werd al in de oudheid, bij de Egyptenaren gebruikt. De Grieken en Romeinen gebruiken het als medicijn. De Engelse apotheker George Dunhill maakte in 1760 de eerste dropartikelen. Eerst als medicijn tegen hoest en verkoudheid, maar later voegde hij suiker toe en werd het een echte lekkernij. Door de zeevaarders kwam drop ook in Nederland terecht. De Nederlanders lustten de dropjes wel. Al gauw ontstonden ook in ons land dropfabrieken en werden er allerlei soorten drop ontwikkeld, waaronder muntdrop.

Direct Bestellen

Een echt Nederlands dropje

Hoewel de drop zelf geen Nederlandse uitvinding is, is muntdrop wél typisch Nederlandse drop. De Nederlanders maakten deze drop variant al in de 19e eeuw voor het eerst. Nog steeds worden de drop munten in de Nederlandse dropfabrieken volop gemaakt. Tegenwoordig is Nederland de grootste drop fabrikant ter wereld. Een deel van de drop wordt geëxporteerd, maar ook in eigen land wordt er gretig van gegeten. Maar liefst 80% van de Nederlanders snoept regelmatig dropjes. Gemiddeld eten we jaarlijks zo’n 2 kg per persoon. In Duitsland, Engeland en Scandinavië wordt er ook veel drop gegeten, in andere landen minder.

De smaak van muntdrop

Muntdrop heeft een typische smaak en structuur. Het dropje is vrij hard en plakt soms aan je tanden. Als je er op sabbelt, wordt het zachter en komen de rijke dropsmaken langzaam vrij in je mond. Dan kun je er op kauwen en dat geeft een tamelijk stug, taai gevoel. Je kunt er lekker hard op doorkauwen en hebt het dropje lang in je mond. Geen hap, slik, weg. Niet iedereen houdt daar van, maar liefhebbers waarderen de dropmunten juist daarom. De munten zijn gemaakt van zoete drop, maar zijn subtiel zoet. Zeker niet té zoet en ook geen bittere nasmaak. Het is een dropje met veel smaak en vooral veel bite.

Direct Bestellen

Muntdrop van droptelegram

Natuurlijk mag deze klassieker niet ontbreken aan het assortiment van Droptelegram. We hebben heerlijke muntdrop, gemaakt volgens een traditioneel recept. Om onze muntdrop meteen te bestellen, klik je hier. Naast onze eigen drop munten kun je ook kiezen voor de suikervrije muntdrop van Klene. Bestel hier direct de Klene muntdropjes in onze webshop. Als sinds 1876 maakt Klene drop van beste kwaliteit, bereid met liefde en passie. De dropjes worden volgens een authentiek familierecept gemaakt, waarbij de suiker vervangen worden door zoetstoffen. Zonder suiker, maar met veel smaak. Het perfecte dropje voor iedereen die geen suiker wil of mag eten en toch af en toe wat lekkers wil.

Muntdrop online bestellen

Je bestelt de lekkerste muntdrop eenvoudig online bij Droptelegram. Voor jezelf of voor een ander. De dropjes worden verpakt in een luxe doosje, verkrijgbaar in verschillende formaten. Om het extra feestelijk te maken, kies je een geschenkverpakking met hartjes of confetti. Als je voor 12.00u bestelt wordt het pakketje de volgende werkdag al bezorgd. Ga hier meteen naar onze webshop om jouw portie muntdrop te bestellen.

Direct Bestellen

 

Geef een reactie