De historie van winegums

We kennen ze allemaal wel, de bonte mix van zachte, fruitige snoepjes ofwel winegums. Iedereen heeft zo zijn eigen favoriete kleur en smaak. Eet jij eerst de lekkerste uit de zak of bewaar je die voor het laatst? Winegums bestaan al aardig lang en inmiddels zijn er al allerlei varianten van verschenen. Maar waar komen deze snoepjes eigenlijk vandaan? We zochten het uit en vertellen je graag nog wat meer over de kleurige fruitgums.

Direct Bestellen

De eerste winegums

Winegums bestaan al meer dan een eeuw. Ze werden in 1909 voor het eerst gemaakt door Charles Gordon Maynard. Zijn vader, Gerard Riley Maynard, had een snoepwinkel in London. Na wat experimenteren met ingrediënten werd de fruitgum gemaakt. De snoepjes werden al gauw toegevoegd aan het assortiment. Het had weinig gescheeld of deze lekkernij was nooit in de winkel terecht gekomen. Gerard Maynard was namelijk een streng gelovige geheelonthouder en hij wist aanvankelijk niet dat de winegums geen wijn of alcohol bevatten.

Winegums zonder wijn

Hoewel je het misschien wel verwacht als je de naam winegum hoort, zit er helemaal geen wijn in de snoepjes. Ze worden gemaakt van suiker en gelatine, met vruchtenconcentraat en (natuurlijke) kleur- en smaakstoffen. Misschien vraag je je af waarom het snoepgoed dan wel zo heet? Volgens het verhaal vond Charles Maynard de fruitige smaak van de snoepjes zo lekker, dat hij het eten er van vergeleek met het drinken van een goed glas wijn. Er zit dus helemaal geen wijn of andere alcohol in de fruitgums, iedereen kan ze gewoon lekker eten.

Direct Bestellen

Populaire snoepjes

In Groot-Brittannië werden de winegums al gauw razend populair. Ook in andere landen vielen de fruitige snoepjes meteen in de smaak. Ook andere fabrikanten gingen ze maken. Meer dan een eeuw later wordt er nog steeds volop gesnoept van de winegums. Vooral in Groot-Brittannië, Ierland en Canada, maar ook hier in Nederland behoren de kleurige fruitgums tot het bekendste en meest gegeten snoepgoed. Een lekkernij voor jong en oud. Ze smaken niet alleen heerlijk, maar met hun vrolijke kleurtjes zien ze er ook heel aantrekkelijk uit.

Originele winegums

De klassieke winegums hebben verschillende kleuren, met elk hun eigen fruitsmaak. Oorspronkelijk waren er rode, groene, oranje, gele en witte. De snoepjes worden in diverse vormen gemaakt: rond, ruitvorm, ovaal, langwerpig en een langwerpige wolkvorm. Op de originele soort stond de naam van een wijnsoort, zoals port, sherry, champagne, claret en burgundy. Nog steeds staat er vaak een alcoholische drank op de snoepjes. Ook andere dranken zoals gin of rum komen voor. De dranknaam kan er dan wel op staan, maar er zit echt geen alcohol in.

Direct Bestellen

Allerlei varianten en smaken

Winegums bestaan inmiddels al zó lang en zijn zó populair dat er veel fabrikanten zijn die de snoepjes produceren. Ieder merk heeft zijn eigen variant. De vormen en kleuren verschillen, net als de structuur en smaken. Tegenwoordig bestaan er ook paarse, blauwe, zwarte winegums en varianten met colasmaak. Er worden ook wel andere vormen zoals gezichtjes, beertjes of sleutels gemaakt. Er zijn inmiddels zo veel soorten. Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur voor een bepaald type of merk.

De smaak van winegums

Iedere kleur heeft zijn eigen fruitsmaak, zoals citroen, sinaasappel en aardbei of framboos. Per merk kan de precieze smaak verschillen. Sommige zijn net wat zoeter of hebben een ander aroma. Ook de structuur is bepalend voor de smaakervaring. Over het algemeen zijn deze snoepjes zacht en hebben een rubberachtige structuur. Sommige soorten zijn net wat taaier en andere zijn juist zeer smeuïg of eerder brokkelig. Het ligt er maar net aan waar je van houdt. Winegums zijn in ieder geval lekker om op te kauwen als je zoete trek hebt.

Direct Bestellen

Winegums van droptelegram

Droptelegram verkoopt winegums van diversie fabrikanten zoals de originele Engelse winegums van Bassett’s. Traditioneel bereid en echte klassiekers. Lekker bont en fruitig. Wil je de Bassett’s winegums meteen bestellen? Klik hier om meteen naar onze webshop te gaan. Ga jij voor een moderne variant? Probeer dan onze Fido Dido’s van Red Band. Heerlijke zachte cola gum in de vorm van stripfiguur Fido Dido. Deze vind je hier in onze webshop. Daarnaast hebben we de Crazy Faces van Red Band. Zachte, kleurige smiley’s van fruitgum. Deze kun je hier bestellen. Of je kiest de fruitige snoepsleutels van Red Band. Klik hier om meteen naar de snoepsleutels te gaan.

Winegums online bestellen

Heb je ook zo’n trek gekregen in lekkere winegums? Of zoek je een leuk cadeau voor een echte snoepkous? Bestel dan snel een portie bij Droptelegram! Bestel eenvoudig en snel in onze webshop,  de snoepjes worden keurig verpakt in een luxe brievenbusdoos afgeleverd. Je vind jouw favoriete winegums hier online.

Direct Bestellen

Geef een reactie